Brian
Brian

Основач на DivMagic

8 јули 2023 година

Tailwind CSS - Изградете модерни веб-локации брзо без да го напуштите вашиот HTML

Image 0

Ако сакате да изградите модерни, одговорни и визуелно привлечни веб-локации, Tailwind CSS е вашата рамка за пристап. Тоа го револуционизира традиционалниот процес на пишување CSS, овозможувајќи ви да креирате сопствени интерфејси директно во вашиот HTML. Tailwind CSS е една од најпопуларните CSS рамки со повеќе од 5 милиони неделни инсталации.

Креирајте сложени дизајни со леснотија

Image 1

Со Tailwind CSS, создавањето сложени дизајни станува лесно. Комбинацијата на класи на алатки и комунални услуги за дизајн со одговор ви овозможува лесно да дизајнирате сложени распореди, без да се загрозат перформансите и одржливоста на вашата веб-локација.

Изгради било што

Image 2

Убавината на Tailwind CSS лежи во неговата разновидност. Можете да креирате што било, од едноставна страница на блог до напредна платформа за е-трговија, додека ги користите истите интуитивни класи на алатки.

Вие сте ограничени само од вашата фантазија. Главната разлика од користењето на Vanilla CSS е брзината со која можете да изградите сопствени дизајни.

Традиционалниот пристап на користење на прилагодени css класи со html компоненти како div, div class, p class е секогаш опција, но подобрувањето на брзината што доаѓа со Tailwind CSS ви го олеснува животот.

Најдобрите практики всушност не функционираат

Image 3

Традиционално, CSS се пишува со воспоставување на збир на глобални стилови и нивно рафинирање на основа на компонента по компонента. Иако ова е популарен метод, може да доведе до гломазен код кој тешко се одржува.

Tailwind CSS го оспорува овој поим, тврдејќи дека CSS на прво место за комунални услуги нуди почисто, поодржливо решение.

Најпопуларната библиотека со компоненти за Tailwind CSS

Image 4

daisyUI е најпопуларната библиотека со компоненти за Tailwind CSS, која може да се пофали со преку 50 претходно дизајнирани компоненти, 500+ класи на алатки и практично бескрајни можности. Ве спасува од повторно измислување на тркалото секој пат кога креирате нов проект.

Немојте повторно да го измислувате тркалото секој пат

Image 5

Наместо да го трошите вашето време со мачниот процес на пишување десетици имиња на класи за секој нов проект, Tailwind CSS ви овозможува да користите добро дефиниран, семантички сет на класи на алатки.

Овие часови се повеќекратно употребливи и работат хармонично со CSS каскадата, обезбедувајќи ви цврста основа за сите ваши проекти.

Tailwind CSS - Utility First CSS Framework

Image 6

Во неговото јадро, Tailwind CSS е рамка за CSS, која е прва во корист. Ова значи дека обезбедува ниско ниво, компонирачки класи на алатки што можете да ги користите за да изградите каков било дизајн, директно во вашиот HTML. Нема повеќе бескрајни CSS-датотеки, само едноставен и интуитивен код.

Користете семантички имиња на класи

Image 7

Семантичките имиња на класите ја подобруваат читливоста на вашиот код, со што е полесно да се разбере што прави одредена класа само со гледање на нејзиното име. Ова е една од многуте карактеристики што ги усвои Tailwind CSS за да го подобри искуството на развивачите.

Чист CSS. Рамковен агностик. Работи насекаде

Image 8

Tailwind CSS не ве врзува за некоја специфична рамка. Тоа е едноставно чист CSS, така што можете да го користите со која било рамка, па дури и без никаква рамка. Работи секаде каде што работи CSS.

Предности на Tailwind CSS

Image 9

Придобивките од користењето на Tailwind CSS вклучуваат зголемена продуктивност, намалена големина на CSS-датотеката и подобрено искуство за развивачите поради методологијата на прво место. Дополнително, режимот Just-In-Time (JIT) обезбедува молскавично брзо време на градење, дополнително забрзувајќи го вашиот развојен процес.

Tailwind CSS цени

Image 10

Tailwind CSS е проект со отворен код, што значи дека е потполно бесплатен за користење. Цената доаѓа кога сакате да пристапите до премиум функции како што се компонентите и шаблоните на UI, кои се нудат преку Tailwind UI.

Тоа е оценето и флексибилно во исто време

Image 11

Tailwind CSS дава силно мислење за тоа како да го структурирате вашиот CSS, но сепак е доволно флексибилен за да овозможи прилагодување. Оваа рамнотежа ви овозможува да се фокусирате на она што е најважно - градење убави интерфејси.

Модерни карактеристики

Image 12

Tailwind CSS опфаќа модерни карактеристики како Flexbox, Grid и сопствени својства, што го прави одличен избор за развој на модерни веб-апликации.

Предуслови за користење на Tailwind CSS

Image 13

Пред да започнете со користење на Tailwind CSS, потребно ви е основно разбирање на HTML и CSS.

Кога да се користи Tailwind CSS

Image 14

Tailwind CSS е погоден за сите видови веб-проекти, големи или мали. Ако ви здодеа да се борите со CSS и да барате поефикасно решение погодно за програмери, тогаш Tailwind CSS е за вас.

Не во рамките на компонентите?

Image 15

Ако не сте љубител на компонентни рамки како React или Vue, без грижи. Tailwind CSS е рамка-агностичка и може да се користи со чист HTML и JavaScript.

Сличности и разлики помеѓу Tailwind CSS и други CSS рамки

Image 16

Додека другите рамки како Bootstrap и Foundation нудат претходно дизајнирани компоненти, Tailwind CSS ви дава алатки за да изградите целосно сопствени дизајни без да го напуштите вашиот HTML. Сепак, со интеграцијата на библиотеки со компоненти како daisyUI, сега можете да уживате во најдоброто од двата света.

Темен режим

Image 17

Една од најновите карактеристики на Tailwind CSS и daisyUI е темниот режим, кој ви овозможува да креирате веб-локации со темна тема без напор.

Пример Flexbox

Image 18

Tailwind CSS добро се интегрира со модерните CSS функции како Flexbox. На пример, можете да креирате одговорен распоред користејќи класи како flex, justify-centre, items-center итн.

Со комбинацијата на Just-in-Time, можете лесно да испробате различни вредности на класата на услужни програми. Ако една класа на комунални услуги не функционираше, едноставно променете ја за да го приспособите вашиот елемент.

Пример за распоред на Flexbox

Image 19

Со користење на Tailwind CSS, лесно е да се креираат сложени распореди како лента за навигација која реагира. Еве еден пример:

<nav class="flex items-center justify-between flex-wrap bg-teal-500 p-6">
 <div class="flex items-center flex-shrink-0 text-white mr-6">
  <span class="font-semibold text-xl tracking-tight">Tailwind CSS</span>
 </div>
 <div class="block lg:hidden">
  <button class="flex items-center px-3 py-2 border rounded text-teal-200 border-teal-400 hover:text-white hover:border-white">
   <svg class="fill-current h-3 w-3" viewBox="0 0 20 20"><path d="M0 3h20v2H0V3zm0 6h20v2H0V9zm0 6h20v2H0v15z"></path></svg>
  </button>
 </div>
 <div class="w-full block flex-grow lg:flex lg:items-center lg:w-auto">
  <div class="text-sm lg:flex-grow">
   <a href="#responsive-header" class="block mt-4 lg:inline-block lg:mt-0 text-teal-200 hover:text-white mr-4">Home</a>
   <a href="#responsive-header" class="block mt-4 lg:inline-block lg:mt-0 text-teal-200 hover:text-white mr-4">About</a>
   <a href="#responsive-header" class="block mt-4 lg:inline-block lg:mt-0 text-teal-200 hover:text-white">Contact</a>
  </div>
 </div>
</nav>

Готови компоненти

Image 20

Ако одлучивте да користите tailwind css код во вашиот проект, ќе можете да најдете многу однапред направени компоненти на интернет. Можете да копирате било кое од овие и да го приспособите за вашата сопствена веб-локација.

Како да конвертирате CSS во Tailwind CSS

Image 21

Да се ​​биде во можност да се конвертира CSS во Tailwind CSS класи е нешто што им треба на повеќето програмери. Има многу веб-локации на интернет изградени пред да постои Tailwind CSS. Овие веб-страници користат css со листи за стилови, а професионалците за развој на веб сакаат да ги мигрираат овие страници во Tailwind CSS.

DivMagic е алатка за развој на веб создадена за веб-програмери и развивачи на софтвер. Овозможува копирање на кој било стил од css од ванила во Tailwind CSS. Со еден клик, можете да конвертирате која било компонента на интернет во Tailwind CSS и да го користите Tailwind во вашиот проект и да го прилагодите стилот на кој било начин што сакате.

Нурнете длабоко во Tailwind CSS филозофијата

Image 22

Филозофијата зад Tailwind CSS е да се фокусира на полезноста. Ова значи дека наместо преддефинирање на класи на компоненти, Tailwind CSS обезбедува ниско ниво на услужни класи кои ви овозможуваат да конструирате уникатни дизајни без да го напуштите вашиот HTML.

Зошто да се оддалечите од традиционалниот CSS?

Image 23

Традиционалниот CSS може да предизвика прекумерна употреба на отфрлања, надуени датотеки и „div супа“. Со префрлување на рамката на CSS која е прва од алатките, како што е Tailwind CSS, можете да ги ублажите овие проблеми, што ќе резултира со почиста, порационализирана база на кодови.

Искусете ја моќта на часовите за комунални услуги

Image 24

Класите за комунални услуги ви помагаат да избегнете повторување на истите стилови низ вашите листови со стилови. Тоа е принцип на „Не се повторувај“ (СУВО). Овие часови ви заштедуваат значително време и напор и водат до многу одржлива база на кодови.

Истражување на директивите на Tailwind CSS

Image 25

Tailwind CSS воведува неколку директиви што може да се користат во вашите листови со стилови. Тие вклучуваат @apply , @variants и @screen. Разбирањето и користењето на овие директиви може многу да го подобри вашето искуство со Tailwind CSS. Овие можат да се стават во датотеката Tailwind Config CSS. Можете да пишувате css класи користејќи го овој пристап.

Проширете го Tailwind CSS со приклучоци

Image 26

Tailwind CSS може да се прошири со приклучоци, додавајќи нова функционалност или прилагодувајќи ја постоечката. Научете како да ги искористите приклучоците за да ја максимизирате ефикасноста и естетиката на вашите веб-проекти.

Вклучете го Tailwind CSS во вашиот работен тек

Image 27

Интегрирањето на Tailwind CSS во вашиот работен тек на развој е едноставно, без разлика дали користите алатки за градење како Webpack или Parcel или работите со рамки како Next.js или Gatsby.

Подобрете ја пристапноста со Tailwind CSS

Image 28

Tailwind CSS поттикнува пристапен дизајн со вклучување низа атрибути ARIA во своите класи. Создадете попристапни интерфејси и подобрете го корисничкото искуство за секого.

Искористете ја моќта на Flexbox и Grid со Tailwind CSS

Искористете ги модерните модули за распоред на CSS како Flexbox и Grid со Tailwind CSS. Научете како може да се користат класите за комунални услуги за контрола на распоредот на флексибилен и одговорен начин.

Како да ги дебагирате вашите Tailwind CSS проекти

Tailwind CSS обезбедува неколку алатки и техники за дебагирање кои го олеснуваат идентификувањето и решавањето на прашањата за стилизирање. Разберете ги овие алатки и подобрете ги вашите вештини за дебагирање.

Создадете шарена мрежа со Tailwind CSS

Tailwind CSS доаѓа со широка палета на приспособливи бои. Научете како да ги користите и приспособите овие бои за да создадете живописни и визуелно привлечни дизајни.

Развијте побрзо со JIT режимот на Tailwind CSS

Навлезете подлабоко во режимот „Точно во време“ на Tailwind CSS. Разберете како функционира и како може значително да го забрза вашиот развој и време на градење.

Од нула до херој: Master Tailwind CSS

Започнете на патување до совладување на Tailwind CSS. Од поставување на вашата околина до истражување на напредни теми, овој сеопфатен водич ве опфати.

Прилагодете го Tailwind CSS според вашите потреби

Една од најголемите предности на Tailwind CSS е неговата флексибилност. Научете како да го приспособите Tailwind за да одговара на специфичните потреби на вашиот проект.

Спроведување на употреба со Tailwind CSS

Вклучете се во практично учење преку серија практични примери. Истражете како да изградите различни веб компоненти користејќи Tailwind CSS и DaisyUI.

Мигрирање од други CSS рамки во Tailwind CSS

Размислувате да се префрлите на Tailwind CSS? Разберете ги клучните разлики помеѓу Tailwind и другите рамки и научете ефективни стратегии за мигрирање на вашите проекти.

Можете да користите DivMagic или слични алатки за значително да ја зголемите брзината на миграција.

Алатките за развој на веб како DivMagic ви овозможуваат да копирате кој било елемент кој било дизајн и кој било стил од која било веб-страница со еден клик.

Едноставен пример: Изградба на компонента за одговорна картичка

Еве пример за тоа како можете да изградите одговорна компонента за картичка користејќи Tailwind CSS. Оваа компонента ќе содржи слика, наслов и опис.

<div class="max-w-md mx-auto bg-white rounded-xl shadow-md overflow-hidden md:max-w-2xl">
 <div class="md:flex">
  <div class="md:flex-shrink-0">
   <img class="h-48 w-full object-cover md:w-48" src="/img/store.jpg" alt="Store">
  </div>
  <div class="p-8">
   <div class="uppercase tracking-wide text-sm text-indigo-500 font-semibold">Your Product</div>
   <p class="mt-2 text-gray-500">This is a brief description of your product. The card uses utility classes for padding, text color, and the uppercase font styling.</p>
  </div>
 </div>
</div>

Изградба на формулар со Tailwind CSS

Креирањето формулар со Tailwind CSS е едноставно и интуитивно. Еве едноставен формулар за контакт:

<div class="w-full max-w-xs">
 <form class="bg-white shadow-md rounded px-8 pt-6 pb-8 mb-4">
  <div class="mb-4">
   <label class="block text-gray-700 text-sm font-bold mb-2" for="username">
    Username
   </label>
   <input class="shadow appearance-none border rounded w-full py-2 px-3 text-gray-700 leading-tight focus:outline-none focus:shadow-outline" id="username" type="text" placeholder="Username">
  </div>
  <div class="mb-6">
   <label class="block text-gray-700 text-sm font-bold mb-2" for="password">
    Password
   </label>
   <input class="shadow appearance-none border rounded w-full py-2 px-3 text-gray-700 mb-3 leading-tight focus:outline-none focus:shadow-outline" id="password" type="password" placeholder="******************">
  </div>
  <div class="flex items-center justify-between">
   <button class="bg-blue-500 hover:bg-blue-700 text-white font-bold py-2 px-4 rounded focus:outline-none focus:shadow-outline" type="button">
    Sign In
   </button>
  </div>
 </form>
</div>

Приспособување на Tailwind CSS

Tailwind CSS ви овозможува да ја приспособите неговата стандардна конфигурација, приспособувајќи ги класите на алатки за вашите потреби. Подолу има пример за тоа како да ја прилагодите палетата на бои.

Овие примери ја покажуваат флексибилноста и едноставноста на Tailwind CSS, демонстрирајќи како тие можат да ви помогнат ефикасно и ефективно да креирате модерни, одговорни веб компоненти.

module.exports = {
 theme: {
  extend: {
   colors: {
    'custom-blue': '#243c5a',
    'custom-green': '#387c6d',
   }
  }
 }
}

Дали ќе ми треба некоја CSS-датотека?

Единствената датотека што ви треба со Tailwind CSS е датотеката tailwind.config.js.

Таа датотека ќе ги задржи вашите поставки за конфигурација. Нема да пишувате css или да имате друга датотека css. Оваа конфигурациска датотека е единствената што ќе ви треба.

Кои се најдобрите практики за Tailwind CSS?

За детално објаснување за најдобрите практики на Tailwind CSS, погледнете ја нашата друга статија Најдобрите практики на Tailwind CSS.

Tailwind CSS: Иднината на веб дизајнот

Размислете за тоа како Tailwind CSS ја обликува иднината на веб дизајнот. Дознајте за неговото влијание и потенцијал за раст во индустријата за веб развој.

Сакате да останете во тек?
Придружете се на листата на е-пошта DivMagic!

Бидете први што ќе дознаете за новости, нови функции и повеќе!

Отпишете се во секое време. Нема спам.

© 2024 DivMagic, Inc. Сите права се задржани.